5 Cara Mengekalkan Pekerja Terbaik Anda

“When employees are happy, they are your very best ambassadors” -James Sinegal.

kerjasama teamwork pasukan Tinispa

 

Pemilik perniagaan dan organisasi percaya bahawa pekerja dan ahli pasukan kita adalah aset terbesar syarikat. Soalnya, bagaimana langkah mengekalkan pekerja terbaik anda? Berikut merupakan 5 cara mengekalkan pekerja terbaik anda yang dikumpul dari site terkemuka untuk rujukan anda.

Komunikasi

Galakkan komunikasi terbuka di dalam perniagaan/ organisasi anda di antara ahli pasukan dengan pihak pengurusan. Adakan mesyuarat berkala bersama ahli pasukan untuk menggalakkan perkongsian maklumat, maklum balas dan pertanyaan. Kebolehan mereka menyuarakan pendapat dengan bebas merupakan antara kunci utama menentukan keselesaan berkerja.

Kongsikan misi, visi dan matlamat syarikat kepada ahli pasukan supaya mereka merasakan sebahagian daripada organisasi dan secara tidak langsung menjadi ikatan secara mental dan emosional.

group discussion komunikasi Tinispa

Program Latihan dan Pembangunan

Libatkan pekerja anda dengan program latihan dan penambahbaikan untuk mendedahkan kepada kemahiran terkini di pasaran. Buat kebanyakan pekerja, mempelajari kemahiran baru adalah sama penting dengan kenaikan gaji yang mereka terima.

Pastikan Mereka Jelas Tentang Tugas Dan Tanggung Jawab

Tiada yang lebih mengecewakan berbanding mempunyai ahli pasukan yang tidak menjalankan tugas dan tanggung jawab. Tapi tunggu.. Sudahkah anda jelaskan tugas dan tanggung jawab mereka SEJELAS-JELASNYA? Jika prestasi tidak seperti yang dijangkakan, pasti semangat dan moral semakin merudum.

Cara yang paling mudah ialah dengan menyenaraikan KPI (Key Performance Indicators) yang bukan sahaja mudah untuk dipantau, malah mudah juga digunakan untuk proses penilaian kelak,

Fokus Pada Keluarga

Buat kebanyakan orang, keluarga adalah segalanya. Titik beratkan hal keluarga seperti pulang awal setiap Jumaat, ganjaran istimewa buat anak-anak yang berjaya dalam peperiksaan atau benarkan pekerja mengikut waktu anjal, sesuai dengan jadual sekolah anaknya. Ini membuatkan mereka selesa berkerja, asalkan tidak menjejaskan tugasan.

 Penghargaan Berterusan

Penghargaan kepada ahli pasukan tidak terhad kepada wang ringgit semata-mata. Selain kenaikan gaji tahunan, ucapan “Tahniah” dan “Terima kasih” juga memberikan impak yang besar kepada mereka. Antara penghargaan yang lain termasuk tiket wayang hero pujaan atau rawatan spa yang mengasyikkan setelah berjaya menyiapkan projek besar! Sempena Minggu Setiausaha 2015 ini, Tini’s Spa bersama-sama meraikan hari penghargaan istimewa dengan menyediakan hadiah istimewa:

hadiah minggu setiausaha secretaries week 2015 tinispa

Secretary Gift ini dicipta sempena Secretaries Week 2015bukan sahaja untuk Setiausaha, tetapi buat semua pekerja dan ahli pasukan yang berhak menerimanya. Tawaran ini berkahir pada 30 Jun 15.

 

Selain itu, Tini’s Spa dengan berbesar hati ingin menjemput para pemilik perniagaan mahupun organisasi di sekitar Shah Alam, Ampang, Kuala Lupur dan Lembah Klang untuk menyertai Caring Employer Program  bersama Tini’s Spa. Penyertaan syarikat untuk menjadi Caring Employer adalah PERCUMA. Pekerja syarikat berdaftar akan menerima diskaun 10% untuk setiap rawatan dan terdapat baucer hari jadi yang boleh dinikmati sepanjang bulan harijadi. Pekerja hanya perlu menunjukkan Staff ID sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila email info@tinispa.com.my atau hubungi Tini’s Spa Shah Alam 03-5523 5718 dan Ampang 03-4270 1292.

Caring Employer Program Benefits faedah pekerja Tinispa

Selamat Hari Setiausaha dan semoga sentiasa maju jaya!

Sumber: www.pridestaff.com, www.forbes.com